krul_goud_150

De zin en onzin van affirmeren

Welke intentie zet jij?

Leestijd: 2 minuten

Het proberen waard!

van negatief naar positief

Een affirmatie?
Dat is toch iets voor zweverige types?
Wat moet ik ermee?
Ik ga echt niet voor de spiegel staan en zinnen tegen mezelf zeggen!

Oh, wat begrijp ik je scepsis goed! Zo dacht ik er een aantal jaren geleden ook over.

Inmiddels weet ik beter, heb ik me het verschijnsel ‘affirmaties’ meer eigen kunnen maken en dit werkt in mijn voordeel.

Ik geloof er oprecht in dat we met behulp van affirmaties kunnen werken aan een liefdevollere aanpak van onze gedachten.

Velen van ons, en daar ben ik er zeker vaak één van, denken nu eenmaal vanuit negativiteit en angst.

Weet je wat nu zo vreemd is aan ons gedachtegoed? Dat we ons zo vereenzelvigd hebben met deze angstgedachten dat we ervan overtuigd zijn dat alles werkt volgens onze gedachtenwereld. Dat dat nu eenmaal zo is. En dat we dat onmogelijk kunnen veranderen.

En ik snap dit, ook vanuit mijn eigen perspectief.

Het is verdorie topsport om dat brein op andere gedachten te brengen. Het kost tijd en fucking veel effort. Maar zo leuk als je merkt dat het je iets op gaat leveren.

Het is ons ooit gelukt om lekker negatief, oordelend, en vol van overtuigingen te denken. Dus moet er toch ook een manier zijn om positief en met minder oordeel te gaan denken? En met overtuigingen die ons wél helpen?

Ik geloof zeker dat er een manier is om, voor dit moment, of langer, niet (te veel) te blijven hangen in onze negatieve conditionering, om deze conditionering een halt toe te roepen, en te starten met een prettigere manier van denken: het zogenaamde liefdevoller denken, gekoppeld aan een liefdevollere manier van in het leven staan.

Hier dan één van de manieren om te starten je dit eigen te maken: door middel van affirmaties.

Een affirmatie is een korte bekrachtiging, een positieve zin die je meerdere malen per dag achter elkaar herhaalt (in gedachten en eventueel hardop) en die ervoor zorgt dat je in de affirmatie gaat geloven en naar gaat leven.

Hierdoor beïnvloed je jouw onderbewuste. Je herprogrammeert in feite jezelf via de informatie die je door de affirmatie toevoegt aan je brein, zodat deze nieuwe schakels kan maken. Schakels die jou helpen positiever over jezelf te denken, en positiever in het leven te staan, waardoor je je beter gaat voelen.

Een affirmatie zorgt er dus voor dat je je goed voelt. Het is daarom iets om aan je TOOL-BOX  – HOE WORD IK GELUKKIGER? toe te voegen.

Niet DÉ manier, maar een wel een onderdeel van het grotere geheel van methoden, waarmee je kunt werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Drie aspecten die belangrijk zijn wanneer je gaat affirmeren:

  • Geloof in je affirmaties. Het is belangrijk dat je gelooft in wat je affirmeert en dat de zin/gedachte voor jou goed voelt.
  • Affirmaties zijn korte zinnen in de ik-vorm, in de tegenwoordige tijd.
  • Wees dankbaar dat de affirmatie die je kiest voor jou gaat werken.

Affirmaties die je maakt en gaat toepassen kunnen heel nuttig zijn tijdens je coachtraject. Je bent dan toch al bezig met zelfontwikkeling, dus waarom niet een makkelijke oefening eraan toevoegen?

Wil je het compleet maken dan zou je de affirmaties kunnen koppelen aan een klein object dat voor jou waarde heeft, bijvoorbeeld een steentje, een klein beeldje of kaartje of iets dergelijks. Iets dat je in je broekzak of tas kunt meenemen, dat je iedere dag tegenkomt en jou herinnert aan je affirmatie.

Bedenk ook eens dat we in feite al heel de dag aan het affirmeren zijn. Alleen zijn we ons daarvan niet bewust, en zijn onze affirmaties te vaak negatief getint. Denk hierbij aan de affirmaties als: ik kan het niet, ik doe het nooit goed, ik maak me druk, enz…..

De keus is aan jou: blijf je bij je oude gedachtegoed? Of ga je oefenen om je gedachten van negatief naar positief om te buigen?

ZIE DE LOL ERVAN IN EN GENIET! 

GEBRUIKSAANWIJZING AFFIRMATIES

Schrijf of bedenk een positieve, korte zin, in de ik-vorm en in de tegenwoordige tijd, die voor jou goed is en waar jij achter staat. Die voor jou geloofwaardig en waardevol is.

  • Neem even een minuutje de tijd, waar en wanneer jij wilt.
  • Zeg je affirmatie in gedachten op.
  • Herhaal dit een aantal keren, waarbij je het voelt en erin gelooft.
  • Je kunt hem daarna nog een paar keer hardop zeggen (waar jij je goed bij voelt).
  • Herhaal dit meerdere malen op een dag, bij voorkeur bij het wakker worden en het naar bed gaan.

TIP
Ga eens googelen op affirmaties, je vindt tal van voorbeelden. Maak steeds je eigen affirmatie, want de woorden die jij zelf gebruikt hebben meer betekenis dan die van anderen.

Vond je het fijn om deze stappen op deze manier gepresenteerd te krijgen? Wil je misschien meer weten? Je kunt altijd langskomen voor een persoonlijk gesprek maar ik ben ook prima te bereiken via mail, telefoon of Whatsapp. Ik hoor heel graag van je!

Genoten van dit artikel? Meld je aan en ontvang een bericht wanneer ik een nieuwe blog post!

Iedereen die zich aanmeldt voor mijn blogposts maakt kans op 50% korting voor de dynamische loopbaancourse-middag!
0