Faalangst: 5 tips die je helpen bij angst om te falen

krul_goud_150

faalangst

5 tips die je helpen bij angst om te falen

Leestijd: 2 minuten

faalangst

bang om fouten te maken

Coachfinder vroeg mijn input naar aanleiding van een aantal vragen over faalangst. Mara Hofland heeft er een mooi artikel over geschreven dat ik hier graag met je deel.  Dit is een initiatief van Psychologie magazine

Je kent het misschien wel. Je moet zo een grote presentatie geven en alleen al bij de gedachte krijg je klotsende oksels, trillende benen en een bonzend hart. Is dit gezonde spanning, of zijn dit eigenlijk tekens van faalangst?

Mensen met faalangst zijn bang om fouten te maken. Om preciezer te zijn, zijn ze bang voor de negatieve consequenties van het falen. Die belangrijke presentatie voor de directie maakt je zo angstig omdat een mogelijke fout invloed heeft op je eigenwaarde en wat mensen van je denken. Misschien zien mensen je als minder slim, bekwaam of aardig omdat je je versprak of iets vergat te vertellen.

Coach Lisette Durinck helpt haar klanten om hun faalangst aan te pakken. In gesprek gaan met een coach is voor coachees die bang zijn om fouten te maken al een hele grote stap, volgens Durinck. Je moet hiervoor uit je comfortzone durven stappen en dat is spannend. Hierdoor wachten veel coachees langer dan nodig voor ze aan de bel trekken.

Het gebeurt ook vaak dat een coachee met een andere hulpvraag bij haar komt, bijvoorbeeld het gevoel hebben dat ze niet worden gehoord, bij gevoelens van onzekerheid of uit balans zijn. Als er dan dieper op de hoofdvraag wordt ingegaan, komt Durinck er meestal achter dat faalangst de oorzaak is. Kenmerken zijn uitstelgedrag, in paniek raken, geen kritiek kunnen verdragen of deze uit de weg gaan, niet uit de comfortzone willen komen terwijl dat men diep van binnen weet dat dat ze juist verder brengt of een grote mate van perfectionisme.

Heb je ook last van faalangst? Coach Lisette Durinck deelt de volgende tips:

1. Word je bewust van je overtuigingen

‘Iedereen moet mij aardig vinden’ of ‘ik mag geen fouten maken’ of ‘dit is niets voor mij’ zijn voorbeelden van belemmerende overtuigingen. Onderzoek welke overtuigingen dit voor jou zijn en vraag jezelf af of deze overtuigingen je nog dienen. Brengen ze je naar het doel wat je wilt bereiken?

Als je doet wat je altijd al deed dan krijg je wat je altijd kreeg. Als je besluit om de belemmerende overtuigingen los te laten dan doe je je deur open om de wereld in te gaan en te lopen naar waar je blij van wordt. Als je weet wat je graag wil bereiken dan wordt het makkelijker om belemmerende overtuigingen los te laten.

2. Durf uit je comfortzone te stappen

We hebben de neiging om onze angsten uit de weg te gaan. Als je weet wat je angsten zijn kies er dan bewust voor om af en toe een risico te nemen. Dat brengt je verder. Het kan in grote en in kleine stappen. Wanneer je bijvoorbeeld die droombaan wil bij dat superleuke bedrijf, pak de telefoon en ga het gesprek aan. Of spreek je eens uit tijdens het wekelijks werkoverleg en laat weten dat je iets in te brengen hebt. Stel je steeds je scriptie uit? Maak een planning en hak het in kleine, behapbare stukjes. Zo maak je het niet te groot in je hoofd en ga je je angsten niet uit de weg.

3. Praat met een ander over je faalangst

Bespreek waar je tegenaan loopt met mensen uit je omgeving. Praat bijvoorbeeld eens met een goede vriendin over je angst om een werkopdracht in te leveren of om een sollicitatiegesprek te voeren. Als je het lastig vindt om hierover te praten, kun je dat ook aangeven in het gesprek. En geef aan wat je behoefte is (wil je dat de ander alleen naar je luistert en of wil je dat ze ook tips of adviezen geven?). Erover praten lucht al vaak op, daarnaast zorgt het ervoor dat je er al een beetje meer afstand van neemt. Wat weer zorgt voor meer ontspanning waar weer ruimte komt voor andere ideeën.

4. Kijk met humor naar jezelf

Welke innerlijke stem in jou ratelt er zo hard dat je er bang van wordt? We hebben allemaal een kritische stem. Geef deze stem een naam en als er dan weer gedachten door je hoofd gaan die voor je faalangst zorgen zeg dan; ‘Hé, Beppie (of welke naam jij je stem ook geeft), bedankt wat je allemaal te zeggen hebt maar ik ga het even op mijn manier doen’. Je zult zien dat je daarna beter in staat bent om kritiek te ontvangen over je prestaties zonder het persoonlijk op te vatten.

5. Wees lief voor jezelf

En niet geheel onbelangrijk: Wees lief voor jezelf. Vier je successen! Ook al zijn ze nog zo klein of onbeduidend of pakte je acties anders uit dan gehoopt. Dus als jij die werkgever hebt gebeld en je kreeg zijn onaardige secretaresse aan de telefoon die liet weten dat hij daar toch geen tijd voor heeft, juich als je hebt opgehangen en wees mega trots op jezelf dat je hebt gebeld ondanks het resultaat.

Last van faalangst?

Herken jij jezelf in de symptomen en zou je hier graag bij geholpen willen worden? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan met mij!

Wil je misschien meer weten? Je kunt altijd langskomen voor een persoonlijk gesprek maar ik ben ook prima te bereiken via mail, telefoon of Whatsapp. Ik hoor heel graag van je!

Genoten van dit artikel? Meld je aan en ontvang een bericht wanneer ik een nieuwe blog post!

Iedereen die zich aanmeldt voor mijn blogposts maakt kans op 50% korting voor de dynamische loopbaancourse-middag!
0