Ik wil rust! Aflevering 3/deel 1

krul_goud_150

Ik wil rust!

– Stap 3, deel 1-

Leestijd: 3 minuten

de laatste stap:

actie

Ik wil rust! Aflevering 3/deel 1

We zijn halverwege deze reeks blogposts en ik hoop dat je het gevoel hebt dat je goed bezig bent. Want dat ben je! We gaan vanaf deze stap aan de slag met in actie komen.

Resumé!

Stap 1 – Bewust worden van je gedachten
Stap 2 – Gedachten omkeren van negatief naar positief
Stap 3 – In actie komen

De derde stap is dus de stap van de actie. Deze derde stap behandel ik aan de hand van een voorbeeld van mezelf: een filmpje voor Maekbaar Coaching maken en plaatsen op YouTube.

Welke negatieve gedachten of gevoelens ervaar ik daarbij, hoe buig ik ze om en welke acties doe ik om toch mijn doel te bereiken?

Een filmpje maken

Een van de dingen die ik graag zou willen is mijn perfectionistische ‘ik’ beheersen en tot normale proporties te brengen. Een gezond perfectionisme helpt je de dingen goed te doen; een ‘overspannen’ perfectionist werkt als stroop… geen ontkomen aan en ontzettend vertragend. Een overspannen perfectionist houdt je ontzettend tegen.

Negatieve gedachten

Als ik een filmpje maak en plaats, laat die perfectionist in mij zich luid en duidelijk horen. ‘Het moet beter’, ‘op anderhalve minuut in het filmpje stotter je’, ‘het filmpje is te lang’; allemaal negatieve gedachten die mij ervan weerhouden om mijn doel te bereiken. Het omkeren van de gedachten die de perfectionist met zich meebrengt, helpt mij uit de stroop te komen en weer vrij te kunnen bewegen. Dus voor mij geldt dat ik niet 100 x een filmpje op ga nemen om er uiteindelijk achter te komen dat geen enkele opname goed genoeg is voor mijn perfectionist, waardoor ik uiteindelijk helemaal niks post.

Ombuigen

Ik moet juist snel in actie komen: maximaal drie takes en daarna meteen de video posten. Met al zijn gebreken en tekortkomingen. Dus buig ik mijn negatieve gedachten om: ‘Niemand geeft erom als ik een keer stotter, dat maakt me juist menselijk en benaderbaar’. ‘Ik help mensen hiermee, daar gaat het om’. ‘Goed is goed: ik doe het gewoon’.

En ik kom in actie en MAAK DAT FILMPJE! Bekijk hem maar even:

Nadat ik dit filmpje dan toch gewoon gepost heb, ondanks alles wat ik er niet goed aan vind, geeft mij dit een soort van overwinningsgevoel; ‘Ik heb het toch maar gedaan! Het valt allemaal wel mee met de fouten, het filmpje kan prima!’ Daarnaast geeft het mij de moed om dit steeds vaker te doen op deze manier. Door deze positieve mindset voel ik me beter, happier.

En nu jij

Heb jij bij een bepaalde actie die je wilt ondernemen ook een gedachte die je tegenhoudt? Probeer deze gedachte eens om te buigen en toch in actie te komen. Meer uitleg nodig? Geen probleem. Dat kan in een persoonlijk gesprek maar ook via mail, bellen of Whatsapp. Schroom niet!

Genoten van dit artikel? Meld je aan en ontvang een bericht wanneer ik een nieuwe blog post!

Iedereen die zich aanmeldt voor mijn blogposts maakt kans op 50% korting voor de dynamische loopbaancourse-middag!
0