Van drukte naar rust en ruimte in je hoofd: Mindfulness

krul_goud_150

Van drukte naar rust en ruimte in je hoofd

mindfulness

Leestijd: 7 minuten

Hoe doe je dat? Een paar tips & tricks!

Ik hoor je al denken: “Leuk gezegd hoor, en dat wil ik wel, rust en ruimte in mijn hoofd – maar vertel me dan eens hoe je dat doet?”

Nou, mindfulness kan je hier heel goed bij helpen. Om je eerlijk te zeggen is mindfulness niet iets wat ik je via een blog kan leren. Wat ik wél kan doen is jou een paar zinvolle tips & tricks geven, zodat je een goed begin kunt maken. En als je merkt dat het werkt voor jou, kun je er verder mee aan de slag.

We slaan even een zijpad in. In het filmpje hiernaast ben ik op een supermooie plek. Voor mij is dat dé plek om uit mijn hoofd te komen, om energie te krijgen, om dankbaar te zijn voor alles wat ik heb en nog zoveel dingen meer. Ik sta iedere keer weer versteld van alle schoonheid daar. En elke keer weer maakt het me bewust van wie ik ben en waar ik voor sta. Een heerlijk moment dat ik iedereen gun.

Naast de tips & tricks in dit blog, nodig ik je uit om een keer met mij de mooie plek op dit filmpje te ontdekken: de ruimte, de rust, wat ik haal uit deze momenten en hoe jij jouw pad bewandelt.

 

Kosten? Het kost je alleen wat tijd – ongeveer een uurtje. En het levert je heel veel op: een instant energieboost en direct wat rust en ruimte in je hoofd! Klik op de knop en stuur me een mail waarin je aangeeft dat je graag een keer met mij gaat wandelen op die mooie plek.

Samen even stil staan op een mooie plek

Maar nu, zoals beloofd: mijn persoonlijke tips & tricks!

De maalmachine

Wat is nou die drukte in je hoofd; wat gebeurt er dan? Wat doe je dan? Vaak heeft de drukte in ons hoofd te maken met (te) veel gedachten. Je hoofd is dan als een maalmachine die maar door blijft draaien en draaien. En wat het gekke is, deze gedachten hebben (bijna) altijd te maken met het verleden of de toekomst. Bijvoorbeeld: ‘die presentatie die ik gaf ging niet goed, wat voor invloed heeft dat op mijn baan; ik moet straks boodschappen doen maar eerst moet ik Pietje bellen dat hij eraan moet denken dat hij de kleren bij de stomerij op moet halen; wat moet ik aan naar die verjaardag aankomend weekend; wie komen er eigenlijk; ik moet ook nog een verslag maken, mijn mail lezen en beantwoorden’… en zo ratelt het maar door.

Niet in het hier en nu

Je ziet: je bent niet in het hier en nu. Je doet dingen vaak op de automatische piloot: douchen, tandenpoetsen, naar je werk rijden – en in de tussentijd is je gedachtestroom volle bak aan het werk. Die automatische piloot-momenten vind je brein trouwens heerlijk, want die vaart er wel bij. Hoppa: we creëren nog een paar gedachten en nog een paar… totdat je denkt: ‘Pffff, mijn hoofd barst uit elkaar, hij zit veel te vol en ik krijg mijn gedachtestroom niet gestopt.’ Je lijf gaat vervolgens ook nog protesteren: pijn in je rug, harde spieren in je nek, buikpijn, noem maar op. Herkenbaar?

Druk zijn is het nieuwe statussymbool

Persoonlijk lijkt het me iets van onze cultuur en maatschappij. Druk zijn staat enorm hoog op ons aanzien/status-lijstje. Want als je zegt dat je helemaal niet zo druk bent dan ben je een of andere luiaard die niet veel anders doet dan een beetje in een boom hangen… En dat is natuurlijk niet iets waar we trots op mogen zijn. Nee, je moet het juist druk hebben. Superdruk liefst, en dat anderen zich dan afvragen hoe je het allemaal doet. Dat is het nieuwe statussymbool.

Weg met druk zijn!

Nou ammehoela ermee!!

We maken ons allemaal knettergek met die gedachten en het slaat ook nergens op. Niemand is er mee geholpen. Jij niet, je partner niet, je kinderen niet… niemand. We houden onszelf ermee voor de gek.

Tip 1: van de ‘doe-‘ naar de ‘zijn-stand’

Maar omdat we inmiddels zo geconditioneerd zijn is het superlastig om dit te veranderen. Mijn eerste tip: word je bewust van je drukte in je hoofd en neem er, al is het maar een paar seconden, af en toe even afstand van. Hier begint mindfulness mee.

Mindfulness gaat vooral over bewust ergens mee bezig zijn, in het hier en nu. Het helpt je om intenser en bewuster te (be)leven. Door je aandacht te sturen, neem je afstand van de maalmachine in je overvolle hoofd. Resultaat: je kunt je beter concentreren, je ontspant je gemakkelijker. Je geest wordt rustiger.

Probeer het eens uit door bijvoorbeeld een paar keer adem te halen en je te focussen op je ademhaling. Je ademhaling niet beïnvloeden maar gewoon bewust in en uitademen. En zal ik je eens wat vertellen, je adem heb je altijd en overal bij je, dus met andere woorden: je kunt dit altijd en overal doen! File? Niet vloeken (of oké; even)… want tja, je kunt er niet veel aan veranderen, dus ga even bewust ademen. Die paar tellen ben jij in plaats van in de ‘doe-stand’ mooi even in de ‘zijn-stand’ en ben je met het moment bezig.

Tip 2: bewust voelen

In diezelfde file kun je ook eens voelen waar er spanning in je lijf zit. Voel bijvoorbeeld eens bewust je voeten op het pedaal. Of hoe je het stuur vasthoudt. Jep; dit gaat om mindfulness. De ervaring is dat wanneer je dit met aandacht doet, je een bepaalde energie lichamelijk voelt verplaatsen; je voelt letterlijk je voeten zwaarder worden. Het werkt als een soort van stroomafleider en je kunt hierdoor bewust ontspanning in je lichaam creëren. Meestal vergt dit wat oefening. Dus denk niet bij de eerste keer dat het je niet lukt maar probeer het een aantal keer. Op een gegeven moment merk je dat het werkt, echt!

Het is een eerste stap naar meer rust en ruimte in je hoofd, een leven met meer aandacht voor dat leven.

Dit zijn mijn eerste 2 tips & tricks om mee te beginnen. Er komen er nog meer. Abonneer je hieronder op mijn blogs, dan krijg je vanzelf bericht als de volgende tips & tricks op de site staan!

Genoten van dit artikel? Meld je aan en ontvang een bericht wanneer ik een nieuwe blog post!

Iedereen die zich aanmeldt voor mijn blogposts maakt kans op 50% korting voor de dynamische loopbaancourse-middag!
0