Hoe vind je jouw ideale coach

krul_goud_150

Help ik zoek een coach?

Maar zie door de bomen het bos niet meer!

Leestijd: 2 minuten

Hoe vind je jouw

Ideale coach?

Jammer genoeg is het beroep coach geen beschermd beroep. Dat houdt in dat iedereen ongeacht opleiding, ervaring en kennis zich coach kan en mag noemen. 

Dus jouw lieve buuf die altijd zo’n luisterend oor heeft mag gewoon een bordje op haar deur plakken en er geld voor vragen. Best vreemd omdat iemand die hier niet voor is opgeleid meer fout dan goed kan doen.

Om er toch voor te zorgen dat je niet die buuf treft maar iemand die het vak als coach verstaat zijn er een paar zaken waar je op kan letten of naar kan vragen. 

Tip 1

Check eerst of de coach is aangesloten bij een beroepsorganisatie. Want wil een coach zich hierbij aansluiten dan zal deze aan moeten kunnen tonen dat hij of zij voldoet aan de eisen van het coachingsvak. Een minimale eis is dat de coach een erkende coachopleiding heeft gevolgd.

Je hebt verschillende beroepsorganisaties voor coaches. 

De bekendste zijn de Noloc, ICF en NOBCO. 

 

 

Tip 2

Kijk of de coach zich gecertificeerd heeft. Dit is nog een extra stap en teken dat je te maken hebt met een professionele coach.

Want wat zegt nou een certificering?  

Het is een keurmerk dat zegt dat een coach een erkende opleiding(en) succesvol heeft gevolgd. Voldoende werkervaring heeft. Regelmatig deelneemt aan intervisie en/of supervisie en zich blijvend ontwikkeld door erkende bijscholing te volgen. 

Het keurmerk krijg je zeker niet in je schoot geworpen. Je moet hier behoorlijk wat voor doen om vervolgens door een commissie beoordeelt te worden of jij als coach de certificering waard bent. 

Een van de belangrijkste certificeringen die wereldwijd wordt erkend is het EIA* keurmerk. Je hebt hierin 4 niveaus en deze verschillen in de vereiste praktijkervaring en het niveau van competenties. Het eerste en laagste niveau is foundation. Het tweede niveau is Practitioner, het derde niveau Senior Practitioner en als hoogst haalbare niveau heb je de Master Practitioner. 

 

Tip 3

Naast professionaliteit gaat het er natuurlijk ook om dat jij een klik hebt met de coach. Dat je je veilig en op je gemak voelt. Plan voordat je jouw keus bepaald altijd een kennismakingsgesprek in. Het verschilt per coach of je daar een vergoeding voor betaald. 

Succes!

*EIA European Individual Accreditation en wordt uitgegeven door het European Mentoren and Coaching Council (EMCC) Het is een kwaliteitskeurmerk voor beroepscoaches wereldwijd.

 

Nieuwsgierig hoe het met mij zit? 

Je bent niet voor niks op deze site terecht gekomen dus wellicht vraag je je af of ik voldoe aan alle tips die ik hierboven beschrijf.

En ja, zelf voldoe ik aan deze tips.

Ik ben gecertificeerd als Senior Practitioner coach en aangesloten bij de NOBCO. 

 

 

Wil je misschien meer weten? Je kunt altijd langskomen voor een persoonlijk gesprek maar ik ben ook prima te bereiken via mail, telefoon of Whatsapp. Ik hoor heel graag van je!

0