krul_goud_150

Reflecteren

Leestijd: 2 minuten

Wat is

reflecteren nu precies?

Reflecteren is op een nieuwsgierige manier naar je eigen handelen, gedrag en denken kijken om jezelf nog beter te leren kennen en waar nodig jezelf te ontwikkelen. Je onderzoekt wat je deed in een bepaalde situatie om ervan te leren. Je gaat kijken naar wat goed ging, wat minder goed ging en wat echt fout ging. Je gaat eerst onderzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd. Dus geen interpretaties, maar puur de feiten benoemen. Vervolgens bevraag je jezelf wat je daarbij voelde, welke emoties riep het op? Waar voelde je dat in je lijf? Wat kan je uit deze bevindingen halen? Wat levert je dit op? En waar zou je jezelf in willen verbeteren? Wat is een volgende actie stap die je kan nemen?

Hoe reflecteer je tijdens een coachtraject?

Er zullen vele manieren zijn om tijdens een coachtraject te reflecteren. Welke ik nu beschrijf is de wijze waarop ik mijn klanten vraag om te reflecteren.

Als er (de klant en ik) besloten is een coachtraject te gaan starten dan maak ik een coachcontract op. Hier staat een heleboel informatie in waaronder ook informatie hoe je zoveel mogelijk uit het coachtraject kan halen.

Coaching is een persoonlijk proces waar je zelf verantwoordelijk voor bent voor wat je eruit haalt. Uiteraard krijg je van mij als coach daar handvatten voor toegereikt die je hierbij helpen.

Ik adviseer een schrift of notitieblok aan te schaffen en aantekeningen van de sessies te maken en tussen de sessies door bij te houden wat je vorderingen zijn (verslag maken) maar ook te reflecteren naar iedere sessie. Ik vraag je om kort na iedere sessies een reflectieverslag te schrijven. In het begin van het traject ontvang je van mij een standaard reflectieformulier met daarop vragen die je kan beantwoorden. Het reflectieverslag schrijf je puur voor jezelf maar ik vraag je wel om dit verslag met mij te delen. Hierdoor neem ik een kijkje in hoe jij de sessie hebt beleefd en wat je jezelf zag doen en wat je gevoel was waardoor ik jou nog beter kan begeleiden.

Reflecteren zorgt er ook voor dat je het op papier zet. Je kan je vorderingen altijd terugvinden en nalezen. Hierdoor kan je in de toekomst wanneer je misschien je oude patroon weer in de ogen kijkt, snel teruglezen wat je allemaal kan doen om juist je nieuwe aangeleerde gedrag, vaardigheden, gedachten, overtuigingen en dergelijke toe te passen.

 

Wat zijn goede reflectie vragen?

Hieronder een paar voorbeeldvragen. Uiteraard zijn deze oneindig.

  • Wat is er allemaal aan de orde gekomen tijdens de sessie?
  • Wat heeft je geraakt? Kan je achterhalen wat je toen voelde? Waar je dat voelde?
  • Welke emotie riep dit op?
  • Zou je zaken ook anders kunnen bekijken?
  • Hoe voelde je je voor, tijdens en na de sessie? Kan je hier iets uit concluderen?
  • Welke inzichten heb je verkregen, wat heb je geleerd en waardoor?
  • Wat wil je anders gaan doen? Wat zou een eerste stap hierin kunnen zijn?
  • Waar wil je het de volgende keer over hebben?

Wat levert reflecteren mij op?

Het is een lerende houding, een houding waarin je in de vraag zit en niet al denkt het antwoord te weten. Hierdoor leer je en ontwikkel je jezelf. Door als een soort helikopter boven je eigen meegemaakte situatie te vliegen, neem je er afstand van en kan je zaken anders gaan zien waardoor je ze desgewenst kan veranderen. Het maakt je veel meer bewust over alles wat je doet en deze te toetsen aan je eigen normen en waarden. Reflecteren en daaraan passende actiestappen koppelen zorgt ervoor dat je jouw coachdoel behaalt.

En door je eigen reflecties met iemand anders te delen wordt dit lerende proces nog meer versterkt.

Succes met leren!

Wil je misschien meer weten? Je kunt altijd langskomen voor een persoonlijk gesprek maar ik ben ook prima te bereiken via mail, telefoon of Whatsapp. Ik hoor heel graag van je!

0